Home » Kraan met aparte motor of PTO?

Kraan met aparte motor of PTO?

PTO of “Power Take-Off” is het systeem waar de kraan draait op de motor van de vrachtwagen.  Dit in tegenstelling tot het systeem van een aparte motor, waar de kraan zijn eigen aandrijflijn heeft.

Wat is nu best?

Bij PTO is er slechts één motor voor zowel het rijden als voor de aandrijving van de kraan. Dit lijkt dus economisch interessant, zowel naar installatiekost als naar onderhoudskost.

Maar is dit wel zo?

Verbruik

Voor de aandrijving van onze machines volstaat een kleine motor met beperkte kW. Dit vertaalt zich uiteraard direct in het verbruik. Bij de aparte motor zitten we op een maximaal verbruik van 2 liter/u.  Wanneer de aandrijving van de kraan bij de vrachtwagen wordt gehaald (PTO), moet gerekend worden met het stationair verbruik van de vrachtwagen.  Dit ligt al gauw tussen 10-14 liter/u.

Bij een gemiddelde van 500 draaiuren/jaar en gerekend aan de huidige brandstofprijzen, stellen we vast dat een aparte motor al snel een besparing in verbruik genereert van 8.500 €/jaar.  Met de bedenking dat een aparte motor op rode diesel mag draaien, wordt dit verschil nog groter.

Onderhoud

Daarnaast stellen we ook vast dat het stationair draaien van een vrachtwagenmotor ervoor zorgt dat de roetfilter zwaar belast wordt, terwijl een vrachtwagenkraan over het algemeen weinig kilometers aflegt, vermits deze dikwijls op de werf blijft staan.  Dit zorgt op termijn voor problemen omdat de roetfilter weinig mogelijkheid krijgt tot regeneratie.

Algemeen wordt aanvaard dat 1 uur stationair draaien van een vrachtwagenmotor overeenkomt met het afleggen van 65 kilometer.  Bij een PTO systeem zal u dus veel sneller een duur onderhoud van de vrachtwagenmotor moeten overwegen.

Ecologie

Neem daarbij nog dat een vrachtwagenmotor vervuilender en luider is dan een aparte motor.

Conclusie

KLAAS kiest in haar premium “KLAAS” gamma daarom voor aparte motoren, duurder in aankoop maar op minder dan een jaar terugverdiend. De motor en het uitlaatsysteem van de vrachtwagen worden minder belast. Uw portefeuille, de natuur en de omwonenden van uw werf zullen u dankbaar zijn.